Foto: TT

Trump lovar mur mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Den som är illegalt i USA kommer att bli utvisad. Det lovade Republikanernas presidentkandidat Donald Trump i sitt linjetal om han blir vald till president.

I talet, som hölls i Phoenix i Arizona, presenterade Trump en tiostegsplan för hur han ska hantera illegal invandring i landet.

Punkt ett var tydlig: Blir han president kommer han dag ett ge en order att bygga en mur, som ska vara ”ogenomtränglig”. Han berättade att muren skulle vara kostnadseffektiv, med sensorer både över och under mark, med utsiktstorn. Dessutom, sa han, ska Mexiko betala bygget.

– Vi kommer att bygga en lång mur längs den södra gränsen, och Mexiko kommer att betala för muren, hundra procent, sade Trump.

 De vet inte om det än, men de kommer att göra det, sa han.

Vill stoppa all invandring från Syrien

Trump berättade också att han kommer att stoppa all invandring från ett antal länder, bland annat Syrien och Libyen.

– Vi har tiotusentals som kommer hit från Syrien och vi har ingen aning om vilka de är, sa han.

Trump sa också att han vill anställa 5.000 flera gränspoliser och införa en ideologisk screening. Trump beskrev hur alla människor som vill in i landet skulle få svara på frågor om sin inställning till hedersmord, till homosexualitet och till radikal islamism, innan de skulle kunna få visum.

 Vi ska bara släppa in de som delar amerikanska värderingar och som älskar det amerikanska folket, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.