Foto: TT

”Trump och Kim Jong-Un kan träffas de närmsta veckorna”

Publicerad

Fredsprocessen på Koreahalvön tar nu stora steg framåt. Donald Trump och Kim Jong Un kan träffas igen redan under de närmsta veckorna, enligt Sydkoreas president Moon Jae-in.

Moon Jae-in var på ett historiskt besök i Nordkorea i förra veckan, och träffade Trump inför FN-mötet i New York i måndags. Efter det kom intervjun med Fox News där Moon Jae-in talade om stora möjligheter för att hitta en fredlig väg framåt.

Under intervjun tog han själv upp de löften som Kim Jong Un gett honom om att låta internationella observatörer övervaka en permanent nedmontering av landets viktigaste robotanläggningar. Om USA samtidigt kan ge säkerhetsgarantier till Nordkorea, vilket de sagt sig vara villiga att göra, så kan kärnvapennedrustningen gå snabbare än väntat, resonerar Moon Jae-in.                     

Även Japan ändrar inställning                                      

Under natten till onsdagen, svensk tid, öppnade även Japans premiärminister Shinzo Abe för ett möte med Kim Jong-Un. Han har tidigare förespråkat en hård linje mot landet  men sade inför FN:s generalförsamling att han nu är villig att ”börja om på ny kula”, enligt TT.

Jag är redo för en ny start och träffas ansikte mot ansikte med Kim Jon Un, sade han.

Shinzo Abe påpekade under samma tal att för att relationerna mellan Japan och Nordkorea ska normaliseras så krävs fortfarande att Nordkorea verkligen genomför kärnvapennedrustningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer