Foto: SVT

Tumult efter demonstration i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen hölls en demonstration på Heden i Göteborg för att stödja rörelsen Black lives matter. Black Lives Matter är en global opinionsrörelse med ursprung i USA vars syfte är att synliggöra polisvåld och rasism. Kort efter att demonstrationen dragit igång meddelade polisen att den skulle lösas upp med hjälp av arrangören och dialogpoliser på grund av smittspridningsrisken.

– Vi har en början med en manifestation, en arrangör som engagerar sig och som genomför manifestationen innan den får upplösas på grund av 50-personsregeln för sammankomster. Detta görs på ett snyggt, lugnt och fint sätt. Sedan går ett tusental runt i staden och som förmedlar sitt budskap, säger Fredrik Dahgren, ansvarig för dialogpolisen i Göteborg.

Efter den fredliga manifestationen på Heden och en demonstration runt i genom staden tog ett nytt gäng över som inte kommit för Black lives matter, enligt dialogpolisen.

Enligt Fredrik Dahlgren, var det tydligt att en liten grupp utnyttjade situationen och förstörde för de tusentals fredliga demonstranter som slöt upp för att ge sitt stöd för Black lives matter på söndagen.

Under natten mot måndagen brann det på flera platser i Göteborg. Både containrar och bilar har satts i brand. Tio personer har gripits och 40 har omhändertagits efter gårdagens tumult i spåren av Black lives matter-demonstrationen.                                         

– Vi har tre anmälningar upprättade om våldsamt upplopp, flera fall av skadegörelse, blåljussabotage, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, misshandel med mera och stöld, säger Thomas Fuxborg, vid polisen till TT.                                       

Senare under natten blev det lugnt i staden, men fler anmälningar väntas komma in, enligt polisen.

Den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. Poliserna har avskedats men demonstranter kräver att de också ställs inför rätta. Protesterna mot polisbrutalitet och rasism har spridits till flera amerikanska städer och till flera andra länder, däribland Sverige.

Måndag 25 maj: Fyra poliser rycker ut efter att butikspersonal larmat om att de misstänker att en man försökt betala med falska sedlar.

Mannen, George Floyd, sitter enligt butikspersonalen i en bil utanför butiken, framgår det från samtalet till larmnumret 911.

Enligt bilder från övervakningskameror sätts George Floyd i handbojor, rapporterar Washington Post.

En 17-årig förbipasserande lägger ut en tio minuter lång video på Facebook som visar hur en handfängslad George Floyd ligger på magen på marken intill en polisbil, medan en polis trycker sitt knä mot hans nacke. George Floyd vädjar flera gånger: “Snälla, jag kan inte andas”.

George Floyd förklaras senare död på sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer