Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Två miljoner har utsatts för it-brott

Publicerad

Närmare två miljoner svenskar har blivit utsatta för it-relaterad brottslighet, enligt en ny undersökning från Novus.

Det kan röra sig om förtal, hot eller trakasserier – men också om bedrägeriförsök. Polisen varnar för att allt för många har ett högriskbeetende på nätet.

I en trygghetsundersökning från SCB framgår att hälften av befolkningen använder lösenord med personlig koppling. Dessutom används samma lösenord till flera konton eller till appar.

Så är Novus-undersökningen gjord

Undersökningarna av Novus och SCB är gjorda på beställning av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i samverkan med polisen.

Novus har tillfrågat ett slumpmässigt och representativt urval om 1 011  svenskar 18-79 år om deras erfarenheter och attityder på internet.

Antalet två miljoner är alltså inte baserad på polisanmälningar. SCB:s undersökning är gjord under 2018 och är baserad på över 18.000 enkätsvar som bland annat rör informationssäkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.