Foto: TT

Tyska biltillverkare testade avgaser på apor och människor

Publicerad

De tyska biltillverkarna BMW, Daimler och Volkswagen har dragits in i en ny dieselskandal, den här gången med såväl människor som apor involverade.

Det är Stuttgarter Zeitung som avslöjar att bilföretagens gemensamma forskningssatsning låtit ett 20-tal försökspersoner i Aachen inandas kväveoxid, en giftig gas som bland annat finns i dieselavgaser.

Nyligen skrev NY Times att Volkswagen stängt in apor i ett lufttätt rum och sedan låtit djuren titta på tecknade tv-serier samtidigt som de inandades avgaser från en bil.

Fördömanden

Daimler-koncernen fördömer försöken och säger sig inte ha haft något inflytande eller insyn i hur testerna utförts. Trots det har man inlett en omfattande undersökning.

VW ser ”allvarligt” på kritiken mot experimenten och kallar det ”enskilda människors felbedömningar”. Även BMW tar avstånd från testerna. Inget av bilföretagen dementerar att testerna har ägt rum.

Delstaten Niedersachsen är storägare i VW-koncernen och styrande politiker lovar en omfattande utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer