Gui Minhai och hans dotter Angela Gui. Foto: Vincent Yu/Anders Ahlgren/TT

UD riktar kritik mot Kina-ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet (UD) konstaterar att Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt agerat fel i fallet Gui Minhai. Ambassadören har kallats hem för en intern utredning om hur hon agerat i fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter.

Anna Lindstedt har fått kritik för att hon ordnat ett möte i januari mellan dottern till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och några kinesiska affärsmän, utan att informera UD. Dottern till Gui, Angela Gui, säger sig ha blivit utsatt för hot och försök till att manipulera henne till tystnad.

UD bekräftar att myndigheten ser mycket allvarligt på uppgifterna om hot och påtryckningar

– Vi har skaffat oss en bild av vad som har hänt. Vi kan redan nu säga att ambassadören agerat felaktigt, säger Patric Nilsson som är chef på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.   

Foto: Vincent Yu/Anders Ahlgren/TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk mot uppgiften att Sveriges ambassadör i Peking ska ha arrangerat möten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai utan att informera UD.

Ingen på UD vill på torsdagen kommentera om utrikesminister Margot Wallström själv har haft någon kontakt med Anna Lindstedt, men UD bekräftar att ambassadören nu är i Stockholm och att det har förekommit flera kontakter på olika nivåer.

Den svenske förläggaren Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015 från sin semesterbostad i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad. Regeringen i Sverige har under flera år arbetat för att få Gui Minhai frigiven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer