Foto: TT

UG: FOI:s ledning kände till Kinaaffär

Publicerad

SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjar idag nya dokument som visar att försvarsmyndigheten FOI:s ledning har gett klartecken för det bulvanliknande upplägget med KTH och kinesiska CAE. Det är tvärtemot vad FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind tidigare hävdat.

Enligt ett mejl från FOI till KTH gav Lind grönt ljus den 1 december 2009 under ett möte med avdelningschefen och projektledaren för Edge:

”Tillsammans med (avdelningschefen) träffade jag vår gd i går och informerade honom om planerna. Det gick förvånansvärt bra. Han gav oss klartecken förutsatt att Saab och FMV också ställer sig bakom.”

UG hänvisar också till korrespondens mellan KTH och FOI mellan 2008 och 2010. Där beskrivs FOI, inte KTH, som pådrivande om en avsiktsförklaring med motparten i Kina.

I en kommentar till UG fortsätter FOI, trots de nya uppgifterna, att hävda att det är forskare som har diskuterat upplägget och att det ”inte förts upp till ledningsnivå”. KTH säger att man inte känner till korrespondensen.

FOI:s chef Jan-Olof Lind ska i dag höras av riksdagens försvars- och utrikesutskott om Kinaaffären.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.