Undersökning: Rätt av Alliansen att stoppa skattehöjningar

Publicerad

Det är rätt av allianspartierna att försöka stoppa skattehöjningar man inte håller med om. Det menar en majoritet av svenskarna i en opinionsundersökning från Novus.

Alliansen har hotat med en misstroendeförklaring i riksdagen i höst om inte regeringen drar tillbaka tre skattehöjningar, bland annat förslaget om flygskatt.

Nu visar Novus undersökning att 56 procent av svenskarna helt eller delvis instämmer med detta. 32 procent håller inte med.

Sex av tio, 60 procent, instämmer med att regeringen måste anpassa budgeten för att säkra en majoritet i riksdagen, mot 23 procent som inte håller med. Nästan varannan rödgrön väljare, 46 procent, svarar att regeringen måste anpassa budgeten för att säkra en majoritet.

Samtidigt tycker bara var fjärde väljare, 27 procent, att alliansen bör agera ännu mer för att skapa en regeringskris. Ungefär hälften av de som svarat, 48 procent, tycker det är oansvarigt av Alliansen att riskera en regeringskris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.