Foto: Murad Sezer, TT/Reuters

Uppgift: Saudiarabien planerar erkänna

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien planerar att erkänna att journalisten Jamal Khashoggi dödats inne på landets konsulat i Istanbul, Turkiet. Det rapporterar CNN och hänvisar till anonyma källor.

Enligt källorna förbereds en rapport som säger att Khashoggi ska ha dött under ett förhör som gick fel. Enligt en källa kommer rapporten sannolikt att slå fast att det här gjordes utan tillstånd och att de som är ansvariga kommer att ställas inför rätta, enligt CNN.

”Stora konsekvenser för Saudiarabien”

Turkiska myndighetskällor har redan under en dryg vecka sagt till flera nyhetsbyråer att det finns bevis för att journalisten dog inne på konsulatet, och på måndagskvällen genomförde turkisk polis en inspektion inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Saudisk journalist död – Teckenspråk

SVT:s mellanösternkorrespondent Stina Blomgren säger att situationen redan har fått stora konsekvenser för Saudiarabien – dels ekonomiskt men också för relationen med USA, vars president Donald Trump har hotat med ”sträng bestraffning” om det visar sig att Saudiarabien ligger bakom journalistens försvinnande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död – Teckenspråk

Mer i ämnet