Foto: SVT // Tomas Oneborg/SvD/TT

Uppgifter: Samtal inledda med Swish om tillståndskrav

Uppdaterad
Publicerad

SVT avslöjande att betaltjänsten Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen. Nu har myndigheten tagit kontakt med betaltjätten för att enligt uppgifter diskutera om ett eventuellt krav på tillstånd bör införas eller ej. Det visar en mejlkonversation som SVT begärt ut från myndigheten.

SVT kunde i november förra året avslöja att Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen, vilket gör att de inte är skyldiga att rapportera in misstänkta transaktioner till myndigheten, och myndigheten inte har någon direkt tillsyn över betaljätten.

Polisen larmade i maj förra året till justitiedepartementet om upplägget och begärde att reglerna för tjänster som Swish och BankID ska skärpas. Anledningen är att polisen vill att Swish ska omfattas av samma rapporteringsskyldighet som banker enligt penningtvättslagen. Och därmed göra det lättare att följa transaktioner.

Nu har Finansinspektionen har tagit kontakt med Swish för att enligt uppgifter diskutera om ett eventuellt krav på tillstånd bör införas eller ej. Det visar en mejlkonversation som SVT begärt ut från myndigheten.

Regeringen håller just nu på att utreda hur myndigheter och banker ska få bättre verktyg att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.