Foto: Nam Y. Huh/TT

USA förbjuder smaksatta e-cigaretter

Publicerad

USA kommer att införa ett förbud mot smaksatta e-cigaretter och inhalatorer, det meddelade landets president Donald Trump vid en presskonferens på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Beslutet kommer efter att hundratals människor fått lungproblem eller bröstsmärtor som tros vara kopplade till e-cigaretter, av dem har sex personer dött. En utredning har inletts för att utreda vad som ligger bakom insjuknandena.

Förbudet väntas införas under hösten.

– Vid det tillfället måste alla e-cigaretter förutom dem med tobakssmak ha tagits bort från marknaden, säger USA:s hälsominister Alex Azar som närvarande vid presskonferensen.

Förbudet kan utökas

Många ungdomar i USA använder e-cigaretter, framför allt smaksatta med frukt, mentol eller mint. Tobakssmak anses mer legitimt eftersom rökare kan använda dem för att få hjälp att trappa ner på tobaksprodukter, men enligt Azar kan förbudet utökas till att gälla även dessa om unga skulle gå över till tobakssmak i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.