Foto: TT

Utländska pensionsfonder dyrare och sämre

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av pensionsfonderna i PPM-systemet är utlandsregistrerade. De flesta finns i Luxemburg, och SVT:s genomgång visar att dessa fonder har högre avgifter än Sverigebaserade fonder. Men avkastningen är sämre.

PPM-fonder som är Sverigeregistrerade har avgifter på i snitt 0,36 procent. Fonder som registreras i Luxemburg har 0,63 procent i avgift i snitt. Luxemburgfonderna är alltså 80 procent dyrare.

Foto: TT

Fonderna som är baserade i Sverige gav 10,4 procent i avkastning per år de senaste fem åren – Luxemburgfonderna gav bara 9,9.

Fondbolagens förening, som representerar banker och fondbolag känner igen bilden av höga avgifter för utlandsregistrerade fonder från deras egna undersökningar.

– Vi vet att svenska fonder har låga avgifter, Luxemburg och många andra länder ligger högre, säger vd Fredrik Nordström.

Dyr marknadsföring

Rasmus Bjelkeson, ansvarig för fondhandeln på Pensionsmyndigheten tror att en förklaring är att fler fonder med dyr marknadsföring registrerats utomlands.

– De fonder som inriktar sig mer på marknadsföring än på förvaltning av pengar kanske är överrepresenterade i Luxemburg., säger Bjelkeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer