Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Utredare ger KS svidande kritik

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet på KS har skadat förtroendet för svensk klinisk forskning, framgår av

utredningen om fallet.

”Bristande kunskap om och respekt för regelverk” samt ”På en rad punkter har det funnits brister i hanteringen av patientsäkerhetsfrågor”, är ett par utdrag ur Kjell Asplunds utredning kring Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska universitetssjukhuset. 

I utredningen riktas stark kritik mot sjukhuset och dess relation till Karolinska institutet.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

I fråga om vem som bär ansvar för de operationer på Karolinska institutet som lett till att två patienter har förlorat livet konstaterar Asplund att kirurgen Paolo Macchiarini har ”ett direkt ansvar för att luftstrupstransplantationerna har genomförts”. 

Men han poängterar att verksamhetscheferna vid de två involverade klinikerna ”hade ett övergripande ansvar för patientsäkerheten”.       

I utredningen riktas stark kritik mot sjukhuset och dess relation till Karolinska institutet. Där konstateras också att ”många av sjukhusets medarbetare har tagit skada av Macchiarinifallet”.

BAKGRUND: TURERNA KRING PAOLO MACCHIARINI

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011-2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

Mer i ämnet