Foto: Fredrik Sandberg / TT

Utredning av sexbrott ska förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Av 100 anmälda våldtäkter leder fem till fällande dom, och polisens hantering av sexbrott har kritiserats. Nu har stockholmspolisen utbildat 800 personer för att förbättra utredningarna och klara upp fler sexualbrottsfall.

Projektet syftar till att förändra attityderna och förbättra rutinerna för att få mer rättssäkra sexualbrottsutredningar. Det handlar till exempel om föreläsningar om bland annat kriminalteknik, sexualbrottslagstiftning och bemötande av brottsutsatta, men också om att reflektera och bli medveten om ens egna attityder och eventuella fördomar.

Polisen vill också att fler brottsplatsundersökningar görs. I Stockholmsregionen utförs brottsplatsundersökningar endast i tio procent av de våldtäktsutredningar där det finns förutsättningar att säkra spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor – Teckenspråk

Mer i ämnet