Foto: TT

Utredning: ”Ge inte pengar i muggen”

Publicerad

Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson lämnade i dag sin utredning om utsatta EU-medborgare till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér vid en pressträff i Rosenbad.

Sverige ska inte erbjuda skolgång till utsatta EU-medborgares barn. Det föreslår Martin Valfridsson.

Han vill inte heller att kommuner ska erbjuda särskilda platser för de utsatta EU-medborgarna.

Både Åsa Regnér och Martin Valfridsson påpekar också att man bör undvika att hjälpa tiggare genom att ge pengar på gatan.

– Jag tror inte att det långsiktigt är det som hjälper individer ur djup fattigdom. Jag tror verkligen att pengarna gör bättre nytta hos organisationer i ursprungsländerna, sa Martin Valfridsson. 

Valfridsson föreslår bland annat ett regionalt samarbete kring frågorna – de kommuner som ligger nära varandra bör samarbeta.

– Länsstyrelser bör få i uppdrag att arbeta för att främja ett gott samarbete mellan olika aktörer och få en lägesbild, enligt Valfridsson.

Valfridsson föreslår att länsstyrelsen i Stockholm ska ta på sig det nationella ansvaret och samla ihop regionala lägesbilder, samla information och inrätta en rådgivningsfunktion.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.