Foto: TT

Utsläpp av giftig gas i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpar en läcka av flourvätesyra på Outokumpus område i Avesta. Ämnet är mycket giftigt och kommunen har beslutat att flera skolor ska hålla sina elever inomhus.

Utsläppet innehåller 72-procentig fluorvätesyra. Enligt Avesta kommun är det starkt frätande som gas och lösning, är mycket giftigt vid inandning och orsakar stor irritation för ögonen. Vid hudkontakt kan det ge svåra sårskador.

Larmet kom vid 9-tiden om ett okontrollerat utsläpp av fluorvätesyra i en järnvägsvagn som står inne i en byggnad. Räddningstjänst hade vid lunchtid ännu inte fått stopp på läckan. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut.

– Det är många försiktighetsåtgärder. Polisen tittar på evakueringar och så vidare, berättar Ingeborg Forsberg på räddningstjänsten i Avesta för SVT Nyheter Dalarna.

Polisen har inlett en förundersökning som rubriceras som arbetsplatsolycka genom framkallande av fara för annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.