Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns så lite information på teckenspråk, säger Christina Eriksson. Se henne och de andra tycka till i videoklippet. (Svenskt teckenspråk och tal finns i videon.) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Väljarna inför EU-valet: ”Var finns informationen på svenskt teckenspråk?”

Publicerad

I veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk diskuteras EU-valet. Vi har besökt Göteborg och frågat några döva om vad de tycker om tillgången till teckenspråkig information inför valet.

– Eftersom det inte finns någon information på teckenspråk så finns det en risk att man går väljer något parti på måfå. Det vore ju inte bra, säger Christina Eriksson.

Teddie Sundqvist Lindblom tycker också att det finns väldigt lite information.

15 minuter på Teckenspråk

– Vilka är partiernas hjärtefrågor? Det finns så lite information att jag blir osäker på vad de tycker, tycker Teddie Sundqvist Lindblom.

All EU-information finns inte på teckenspråk

Alexandre Bloxs, Policy Manager på European Union of the Deaf, håller med om att informationen på teckenspråk är knapp, även bland de europeiska partigrupperna.

– Information finns bara på de 24 officiella EU-språken. De är till exempel svenska, nederländska och engelska. Men det finns ingen information på teckenspråk.

Se videon med väljarna där Alexandre Bloxs även berättar hur EUD försöker förbättra tillgången till teckenspråkig information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet