Foto: SVT/Zara Strömstedt, SPSM

Vänerskolans flyttplan kritiseras

Publicerad

Vänerskolan ser sig om efter nya lokaler och påbörjar i februari eller mars en förstudie.

Skolan vill ha lokaler som motsvarar elevernas behov bättre, säger rektor Anna Karin Lauste. Hon menar att skolan prioriterar både teckenspråkig miljö och hörselteknisk miljö.

– Integration är inte det rätta. Skolan ska vara en fristad för döva, för världen utanför skolan är helt hörande, menar dövaktivisten Rebecca Jonsson.

Översättning

Visa

Kristofer, reporter

Här i Vänersborg finns Vänerskolan som är en av dövskolorna i Sverige. Skolan kommer kanske att gå samma framtid till mötes som några av de andra dövskolorna. Till exempel Östervångsskolan har flyttat ihop med Tunaskolan, en hörande skola. Den flytten har fått en del kritik. I Härnösand har Kristinaskolan slagits samman med Kastellskolan som ock så är en skola för hörande.

I förra veckan har lokaltidningen TTELA skrivit att Vänerskolan om några år kanske kommer att flytta och slå sig ihop med en annan hörande skola. Det har väckt reaktioner.

Rebecca Jonsson, dövaktivist

Jag känner… Nej, det här går åt fel håll. Dålig väg att gå. Det känns som... var finns dövkompetensen? De tror att integrerat är bra, men det har visat dåligt resultat i andra skolor. Även om resultaten inte är officiella. Jag har fått många privata meddelanden av dem som vill vara anonyma. Att det inte har varit bra. Mobbning och andra saker. Det vill jag inte riskera, att det händer våra framtida döva barn.

Hanna Valtonen, elev åk 8

Jag vill bara att Vänerskolan ska stanna kvar. Och att rektorn ska lyssna på oss så att de inte flyttar och integrerar oss med hörande. Jag vill inte det. Jag vill stanna kvar här.

Kristofer, reporter

* Kan ni berätta kort om den kommande flytten?

* Varför vill ni flytta?

* När ni flyttar, kommer ni att slå er samman med en annan skola?

* Kommer eleverna känna sig trygga i teckenspråksmiljön där då?

* I tidningsartikeln stod det att ljudmiljön är högt prioriterad. Hur är det med teckenspråksmiljön?

* Om ni flyttar – hur säkrar ni teckenspråksmiljön?

Rebecca Jonsson, dövaktivist

Jag tycker det är viktigt att döva barn växer upp på en skola där dövnormen finns. Om de är där det är hörnorm blir det bara dåligt. Och... ja... Om det är hörnorm på skolan, så får inte barnen någon dövidentitet. De får dåligt med verktyg inför framtiden. Begränsade möjligheter till att studera vidare. Så det är viktigt att växa upp i dövnorm.. Det innebär... att de slipp... Det är många döva som är födda i hörande familjer. På sin fritid intresserar de sig kanske för fotboll, innebandy, ridning och så vidare... Det är ju med hörande de delar sin fritid... När de vill handla i mataffär, klippa håret… överallt möter de hörande. Så jag tycker att skolan ska vara fristad för döva. Där dövnorm gäller. Där alla kan teckenspråk. Där alla säger; självklart! Döva kan! Om det blir integrerad skola så är det hög risk för audism och Castberggårds syndrom. Då blir det så att barnen växer upp och blir stigmatiserade och tänker att hörande är bättre än döva. Det är mycket farligt. Jag vill inte att skolan blir integrerad och orsakar detta. Jag vill att skolan stannar kvar och är egen. Det är viktigt att dövkulturen bevaras. Jag tycker faktiskt att SPSM verkligen har ett ansvar att bevara dövkulturen.

Vänerskolan är en fin skola. Det finns dagis och dövförening i direkt anslutning till skolan. Bakom skolgården där.

Skolledningen tycker ju att integrerat är bra. För att barnen ska lära sig hur de ska kommunicera med hörande. Men jag tycker inte att det är så viktigt med tanke på hur mycket hörande miljö det är utanför skolan. Alltså, när eleven är innanför skoldörren, då ska det vara dövnorm. Nu är det inte så mycket dövnorm tyvärr, men det kan ändras tillbaka. Då tänker eleven att allt här är mitt och här finns mina kompisar, och undervisningen är på teckenspråk. Alla lärare kan teckenspråk. Flera som vet och känner till hur döva är. Och så fort skollektionen är slut och de ska hemåt, då kliver de ut genom dörren till den hörande världen. Busschauffören är hörande. Allt är för hörande.

Se även:

Vänerskolan vill dela lokaler med annan skola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetstecken reportage våren 2016

Mer i ämnet