Foto: TT

Vanlig blodtrycksmedicin kan ge hudcancer

Publicerad

Medicin som används för att behandla bland annat högt blodtryck och kronisk hjärtsvikt ökar riskerna att drabbas av icke-melanom hudcancer, specifikt basalcellscancer och skivepitelcancer, visar en ny rapport.

Läkemedelsverket som Astra Zeneca har i samråd med den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket skickat ut en varning till svensk hälso- och sjukvårdspersonal.

Enligt rapporten har studier visat att mediciner som innehåller ämnet hydroklortiazid (HTZ) ökar risken för icke-melanom hudcancer. HTZ är ett urindrivande medel som används i ett stort antal mediciner mot bland annat högt blodtryck, hjärtsvikt och ödem. Ämnet har använts i mediciner i decennier, enligt Läkemedelsverket.

Ytterligare studier ska även ha påvisat ett möjligt samband med läppcancer.

Dras inte tillbaka

Enligt studierna är det vid långtidsanvändning av medicinen som det finns en cancerrisk, då handlar det om ett tiotal år, beroende på daglig doseringsmängd.

Läkemedelsverket säger att det finns alternativa behandlingar, men vill inte gå så långt att rekommendera de som använder medicinerna att byta behandling.

Läkemedelsverket uppmanar nu sjukvårdspersonal att vara uppmärksam på hudförändringar, att se över behandlingen av patienter som har haft hudcancer samt att informera patienter om riskerna med medicinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.