Foto: Bertil Ericson / TT

Varma bilar – en dödsfälla för hunden

Uppdaterad
Publicerad

I sommarvärmen kan temperaturen i bilen stiga snabbt och bli farlig för hundar som vistas i den. När det är 23 grader och sol på eftermiddagen kan det bli hela 85 grader i bilen.

Länsstyrelsen i Örebro uppmanar hundägare att aldrig lämna hunden ensam i en varm bil. Temperaturen kan redan efter en kort stund vara farligt hög för husdjuren, som är dåliga på att svettas.

Eftersom hunden flåsar mycket i värmen kan den få svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vatten.

Tecken på att hunden mår dåligt

Enligt länsstyrelsen är tidiga tecken på att hunden mår dåligt att den börjar flåsa och få röda munslemhinor, söker skugga eller blir apatisk.

Redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador och vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra.

Bland annat när det gäller storlek, ålder, sjukdom och ras.

Om en hund fått värmeslag bör den komma till skuggan, kylas ner och tas till veterinär.

TÄNK PÅ:

* Att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst

* Att rasta ofta  och gärna vid en sjö så kan hunden svalka sig

* Att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig

* Att om du kör en kombi  installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till

* Att inte fylla bilen med så mycket bagage att lufttillförseln stryps bak till hunden

* Att aldrig binda hunden i stötfångaren, dragkroken eller liknande  det kan sluta mycket illa om man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!

* Det kan vara betydligt bättre att lämna hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till en plats där hunden inte är lika välkommen.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.