Västanviks folkhögskola är dövrörelsens hjärta och ett centrum på många sätt. Foto: SVT

Västanviks folkhögskola firade 50-års jubileum

Uppdaterad
Publicerad

Västanvik folkhögskola firade 50 år 16-18 augusti med bland och annat öppet hus, bokrelease, föreläsningar och jubileumsmiddag. Skolan är dövrörelsens hjärta och ett centrum på många sätt och det är en skola som gjort pionjärinsatser för dövrörelsen i Sverige. SVT Nyhetstecken var på plats och träffade bland och annat skolans rektor Gunilla Kolm och hedersgästen Åsa Kruth.

Västanviks folkhögskola är en folkhögskola i Västanvik, i Leksands kommun. Folkhögskolan har kurser för teckenspråkiga döva och hörselskadade samt kurser med anknytning till teckenspråk. De har även kurser för personer med dövblindhet.

Samlingsplats för döva

1961 köptes Carlborgsons Gård av Dalabygdens Dövförening. Där bedrev man ungdomsverksamhet och var en samlingsplats för Sveriges döva. Det fanns länge tankar om att starta en egen folkhögskola på gården. Västanviks folkhögskola grundades 1969 av Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och sedan dess har den vuxit, med fler kurser och deltagare.

Teckenspråksvärlden

En av de mest drivande i bildandet av Västanviks folkhögskola var Lars Kruth, och ett av skolans hus, Kruthgården, är namngivet efter honom.

Foto: SVT
Åsa Kruth, Hedersgäst Foto: SVT
En av de mest drivande i bildandet av Västanviks folkhögskola var Lars Kruth Foto: SVT
Många besökare ville köpa böcker. Foto: SVT
Foto: SVT
Nyhetsteckens reporter intervjuar Sven-Emil Karmgård. Foto: SVT
Nyhetsteckens reporter intervjuar skolans rektor. Foto: SVT
Nyhetsteckens reporter Magnus Bergevin intervjuar Malin Söderberg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet