Foto: Svenska kyrkan

De satsar på teckenspråkig präst

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst finns en teckenspråkig präst tillgänglig inom Västerås stift. Det handlar om att döva ska få ta del av kyrkans verksamhet på deras språk, säger Åsa Grönberg, stiftskonsulent för teckenspråkigt arbete i Västerås stift till SVT Nyheter Västmanland.

Från och med i höst finns en teckenspråkig präst tillgänglig inom Västerås stift.  Det handlar om att döva ska få ta del av kyrkans verksamhet på deras språk, säger Åsa Grönberg, stiftskonsulent för teckenspråkigt arbete i Västerås stift till SVT Nyheter Västmanland.

Tidigare har döva haft tillgång till teckenspråkstolkade kyrkliga handlingar såsom gudstjänster, dop och vigslar. Men från och med september ska en teckenspråkig präst ingå i Västerås stifts verksahmhet.

Teckenspråksvärlden

– Hittills har döva kunnat titta på en tolk som som tolkat prästen, men som själv har inte haft någon teologiutbildning. Nu kommer vi att ha en präst som är teckenspråkig och som kan teckna direkt till de döva, det betyder förstås jättemycket, säger Åsa Grönberg.

Stationerad i Leksand

Västerås stift har samlingsplatser, däribland i Leksand, Mora, Köping och Västerås, dit döva kan åka för att ta del av kyrkans verksamhet. Så kommer det också att vara fortsättningsvis. Den teckenspråkiga prästen kommer att vara stationerad i Leksand men verka runt om i stiftet.

Satsningen på en teckenspråkspräst är ett projekt som ska pågå under två år.

– Sedan hoppas vi att det kommer att bli en tjänst av det här, så att vi får in det i verksamheten, säger Åsa Grönberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet