Foto: TT

Vi dricker mer vin – på grund av bag in box

Publicerad

Försäljningen av boxviner har lett till att svensken i genomsnitt dricker tre extra glas vin i månaden. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Vi dricker allt mindre alkohol i Sverige. De senaste tio åren har alkoholkonsumtionen minskat med åtta procent. Men det gäller inte vin. Vindrickandet har istället ökat, och en stor del av ökningen förklaras med att svenskarna är så förtjusta i boxviner. Sedan boxvinerna introducerades på Systembolaget 1996 har vinförsäljningen nästan fördubblats.

– Vi kan slå fast att vi dricker mer vin än vi skulle ha gjort utan boxvinerna, säger Mats Ramstedt vid CAN.

För att minska vinkonsumtionen vill Systembolaget införa en särskild tilläggsskatt för boxviner, och ett förslag lades fram i ett remissvar 2011.

Men på finansdepartementet anser man att frågan är överspelad och att vem som helst skulle kunna gå till EU-kommissionen eller EU-domstolen och få en sådan skatt upphävd

– Det finns inget att göra åt detta. Vem som helst skulle kunna gå till EU-kommissionen eller EU-domstolen och få en sådan skatt upphävd direkt, säger Mats Jakobsson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson med ansvar för skattefrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.