Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Viktigt steg att stärka det hotade finlandssvenska teckenspråk”

”Viktigt steg att stärka det hotade finlandssvenska teckenspråk”

Uppdaterad
Publicerad

Jyväskylä universitet och Helsingfors universitet får ansvar för att forska om finlandssvenskt teckenspråk från och med januari 2021, skriver Finlands Dövas Förbund. Forskningen finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.

Finlandssvenska teckenspråkiga r.f och Finlands dövas förbund har länge kämpat för att forskning ska inledas om finlandssvenskt teckenspråk.

En av dem som har kämpat för detta är Magdalena Kintopf-Huuhka. Hon arbetar på Finlandssvenska teckenspråkiga r.f. Hon berättar för Nyhetstecken om forskningen och vad de hoppas att forskningen ska leda till. Hon säger bland annat att forskningen är ett viktigt steg i att stärka det hotade finlandssvenska teckenspråket.

Vid Jyväskylä universitet kommer forskningen att fokusera på korpusarbete. Målet är att i framtiden publicera en språkkorpus på finlandssvenskt teckenspråk, det vill säga en samling teckenspråkigt videomaterial som kodats med språkvetenskapliga anteckningar. Anteckningarna gör det möjligt att till exempel söka efter ett särskilt tecken, eller något annat i språket, och sedan jämföra hur olika språkanvändare använder det i olika situationer.

Vid Helsingfors universitet finns ett intresse för att forska i det finlandssvenska teckenspråket som minoritetsspråk i samhället.

Båda universiteten meddelar att de använder finansieringen till att anställa personer.

Undervisnings- och kulturministeriets beslut om att ge pengar för forskningen grundar sig på Finlands regeringsprogram. I regeringsprogrammet står det att ”Stimulansprogrammet för det finlandssvenska teckenspråket fortsätter, bland annat ska den ansvariga instansen för forskningen om språket fastställas.”

Forskning ger ny information om finlandssvenskt teckenspråk och personer som använder språket. Med hjälp av mer kunskap blir det också lättare att till exempel undervisa i språket i framtiden. Att forskningen kommer igång är därför ett viktigt steg i att stärka det hotade finlandssvenska teckenspråket, skriver Finlands Dövas Förbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet