Vita huset: Trump tänker utlysa nationellt nödläge

Publicerad

Vita huset bekräftade under torsdagen att USA:s president Donald Trump kommer att skriva under det budgetförslag som ska ge nya pengar till ökad gränssäkerhet mot Mexiko.

Trump har krävt fem miljarder dollar till murbygget, men i budgetförslaget finns ett betydligt lägre anslag ltill gränssäkerheten.

Vita huset säger att Trump kommer att skriva under för att förhindra en ny nedstängning av landets statsapparat. Men han tänker samtidigt utlysa ett nationellt nödläge för att kunna finansiera gränsmuren mot Mexiko.

– Han är beredd att skriva under, men kommer samtidigt att utlysa nödläge, säger senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell, rapporterar Reuters.

”Inte en nödsituation”

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar.

Presidenten har vid flera tillfällen målat upp en bild av en humanitär katastrof vid gränsen mot Mexiko, vilket har ifrågasatts av bland andra Demokraterna.

– Det som händer vid gränsen är inte en nödsituation, säger Nancy Pelosi, demokrat och representantshusets talman, under en presskonferens under torsdagen, uppger Reuters.

Nancy Pelosi utesluter inte att vidta rättsliga åtgärder om Donald Trump utlyser nationellt nödläge, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer