Foto: TT

”Wallström inte välkommen i Israel”

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) sköt förra veckan upp en resa till Israel av ”kalenderskäl”. Men Ekot i Sveriges Radio erfar att det berodde på att hon inte var välkommen att göra ett officiellt besök i landet.

– Hon hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit. Det är ingen hemlighet att Israel ser Sveriges erkännande av staten Palestina som en ytterst ovänlig handling, säger Emanuel Nachshon på israeliska UD.

Om hon ändå gjort resan hade Israel betraktat den som privat utan ”nödvändiga säkerhetsarrangemang”.

Mats Samuelsson på UD:s pressjour uppger för SVT att Wallströms resa inte är inställd utan uppskjuten. Han anger flera anledningar.

Tidpunkten passar mindre bra för den palestinske presidenten Abbas och dessutom är det valrörelse i Israel och då är det inte särskilt lämpligt att åka till ett land. 

SVT: Stämmer inte det israeliska UD uppger för Ekot, att hon inte skulle få träffa några officiella representanter eller vara välkommen?

– Det har jag inga uppgifter om. Det kan jag inte kommentera, säger Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.