En professor i matematik och en professor i teoretisk biologi har använt två olika metoder för att räkna ut vad det slutgiltiga dödstalet i Sverige kommer bli. Foto: Aktuellt/SVT

Professorerna: ”10 000 – 20 000 avlidna”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 10 000 och 20 000 avlidna i covid-19 – det tror professorerna Uno Wennergren och och Tom Britton är en sannolik dödssiffra.
– Det här är allvarligt. Därför är det extra viktigt att vi klarar av att hålla ner smittspridningstakten, säger Tom Britton.

Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, och Tom Britton, professor i matematik, presenterade en skrämmande prognos för hur coronapandemin kan komma att sluta i Sverige när de gästade onsdagens Aktuellt.

Nära två och ett halvt tusen personer som har varit bekräftat smittade av covid-19 har dött hittills i landet – men det kan bli betydligt värre, enligt Britton och Wennergren.

-  Om man räknar på det så börjar man få en uppfattning av situationen idag och man får möjlighet att göra en bedömning inför framtiden, säger Uno Wennergren.

Wennergren har i sina beräkningar tittat på ett antal faktorer. I Aktuellt går han igenom dem en efter en:

  • Andra länders dödstal

– Andra länder kan många gånger ha kommit längre i den här smittspridningsfasen och då kan vi använda den typen av data för att se ungefär hur många som kommer att avlida.

  • Hur många som kommer att smittas.

– Det beror väldigt mycket på vilken smittspridningshastighet vi har i samhället vilket i sin tur beror väldigt mycket på vad vi gör hela tiden. Nu har vi en annan situation, då går hastigheten långsammare och då kan det inträda en så kallad flockimmunitet.

  • Vilka kommer att smittas

– Det betyder väldigt mycket. Det är väldigt olika i vilken risk det är att man som individ avlider givet att man blir smittad. Det finns riskgrupper, äldre äldre tillexempel.

  • Sjukvårdens kapacitet

– Det är väldigt viktigt. Det är olika i olika länder. I Sverige verkar vi klara av att ligga inom den kapacitet som finns. Går vi över den så riskerar vi att inte kunna ge god sjukvård.

När Uno Wennergren sammanfattar sina beräkningar gör han bedömningen att 10 000 till 20 000 med stor sannolikhet kommer att dö till följd av covid-19.

26 procent smittade i Stockholm i veckan

I Stockholms län finns en prognos för att 26 procent av befolkningen ska ha blivit smittade till första maj, fredag. Hittills har 1 319 bekräftats döda i länet.

– Även om smittspridningen upphör helt idag så kommer vi få ungefär det dubbla antalet döda, säger Tom Britton som har räknat på dödsfallen i Stockholms län.

När Tom Britton uppskattar hur många som kommer att dö nationellt så landar han på ungefär samma siffror som sin kollega Uno Wennergren.

– Vi har räknat oberoende men kommit fram till ungefär samma siffror. Jag skulle nog säga 10 000 till 20 000.

Kan bli 32 miljoner dödsfall globalt

Uno Wennergren understryker vikten av att sätta pandemin i relation till andra sjukdomar.

Globalt tror Wennergren att mellan åtta till 32 miljoner människor kan komma att dö till följd av covid-19.

– Det är i paritet med antingen så många som dör i hunger och svält varje år, det vill säga åtta miljoner. Eller 32 miljoner, vilket är så många som har dött av HIV fram till idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet