Nina Lagergren vid en ceremoni i Kapitolium i Washington DC, 9 juli 2014, där hon mottog kongressens guldmedalj för sin bror som tolldelats den postumt. Foto: Foto: TT/ Susan Walsh

Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg, har gått bort, 98 år gammal.

– Nina Lagergren är en förebild som varit en stor inspirationskälla för de unga som har fått möta henne, säger Johanna Westien, tillförordnad generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

Det var i fredags som nyheten om Nina Lagergrens bortgång nådde insamlingsstiftelsen Raoul Wallenberg Academy.

”En stor inspirationskälla”

De skriver i ett pressmeddelande att hon, i egenskap av medgrundare, haft en avgörande roll för att hennes brors minne lever vidare.

– Våra tankar är med familjen. Nina Lagergren är en förebild som varit en stor inspirationskälla för de unga som har fått möta henne under våra utbildningar. Raoul Wallenberg Academy kommer att fortsätta Ninas arbete – att få ännu fler unga att agera i Raouls anda, säger Johanna Westien, tillförordnad generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

De nominerade till Raoul Wallenbergs pris 2016: Emma Arnesson, Christer Mattsson, Nina Lagergren (Raoul Wallenbergs syster, ej nominerad), Gloria Ray Karlmark, Alexander Hallberg, Omid Mahmoudi, Tina Morad Foto: Nils Larsson

Drivande i broderns namn

Nina Lagergren föddes 1921. Hennes föräldrar var Maj och Fredrik von Dardel och hon hade två äldre bröder; Raoul Wallenberg och Guy von Dardel.

Hon var gift med Gunnar Lagergren och de fick fyra barn.

Under hela sitt liv kämpade hon aktivt för att få klarhet i broderns försvinnande och för att bevara hans minne.

År 2001 var hon med och grundade Raoul Wallenberg Academy.

Räddade judar undan Förintelsen

Raoul Wallenberg har uppmärksammats sedan andra världskriget då han räddade judar undan Förintelsen genom att bland annat dela ut svenska skyddspass.

Han tillfångatogs avsovjektiska styrkor i jannuari 1945 och återsågs aldrig. Vad som hände honom är okänt. Raoul Wallenberg dödförklarades år 2016.

OM RAOUL WALLENBERG

Raoul Wallenberg föddes 1912.

Hans föräldrar var Maj Wallenberg och Raoul Wallenberg.

Hösten 1944 tjänstgjorde han som andresekreterare vid svenska legationen i Budapest, ansvarig för en större svensk-amerikansk räddningsaktion för de ungerska judarna.

Raoul Wallenberg dödförklarades år 2016.

Varje år uppmärksammas Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti.

Källa: Raoul Wallenberg Academy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.