Flera jobb bort i Sågmyra

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal jobb kommer att försvinna från Sågmyra utanför Falun. Hedlundsgruppen flyttar sin verksamhet, bland annat produktionen av SVT:s julkalendrar, till Göteborg.

I mer än 25 år har Hedlundsgruppen haft verksamhet i den gamla yllefabriken i Sågmyra. Företaget är nordens ledande inom säsongsdekoration, efter påskpyntet jobbar man just nu med att skicka ut ställ till butikerna inför studentfirandet.

Men de 25 arbetstillfällena i Sågmyra är hotade, eftersom företaget vill koncentrera sin verksamhet till Göteborg. Idag har man lagerverksamhet där samt i Nol och Sågmyra. Bland annat är det produktionen av den adventskalender som tusentals barn runt om i landet öppnar luckor på under december varje år som nu flyttas.

– Det är ganska orationellt att skicka materialet från Göteborg upp till Sågmyra och sen tillbaka igen. Vi måste bli mer kostnadseffektiva, säger Leif Hammarberg som är vd på Hedlundgruppen.

De 25 anställda har varslats om uppsägning, men har också erbjudits att flytta med till Göteborg. Inom ett år räknar företaget med att flytten ska vara genomförd, på onsdagen hölls fackliga förhandlingar om detta.

Kvar i Sågmyra blir dock den interiörbutik som säljer företagets säsongsdekorationer. Dessutom kommer Hedlundsgruppens ägare Stig Hedlund, att behålla ägandet av yllefabriken och uthyrningen till olika outlet-företag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.