Ung kvinna såldes för sex

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna med en psykisk funktionsnedsättning rövades bort och utnyttjades av två olika män i en lokal i Borlänge.

Kvinnan som är i 20-årsåldern lurades in i en bil av en man i Tierp mot löfte att få skjuts till en kiosk. Därefter ska kvinnan av någon anledning ha somnat och kördes istället till Borlänge. Där förflyttades kvinnan till en annan bil innan hon fördes in i en lokal i Borlänge där hon hölls inspärrad.

I lägenheten ska hon ha tvingats till tillfälliga sexuella förbindelser med två män mot betalning.

En man i 30-årsåldern från Uppsala åtalas för människorov efter att ha fört bort kvinnan mot hennes vilja. Han ska också ha sett till att två män kunde betala honom för att ha sex med kvinnan.

Tre andra män åtalas för medhjälp till koppleri efter att ha hyrt en lokal i Borlänge för ändamålet. De har också sett till att insynsskydda lokalen genom att sätta upp en whiteboardtavla och böcker framför fönstret. De ska också ha uppmanat kvinnan att inte befinna sig nära fönstret.

Det var år 2012 som brotten ska ha begåtts, men ärendet lades först ner då de misstänkta männen inte kunde identifieras. Men efter en tid misstänktes mannen som är i 30-årsåldern för mordförsök i Tjärna Ängar i Borlänge. I samband med det brottet testades mannens DNA mot de prov som togs i samband med sexbrottet år 2012 och provsvaret visade att just den mannen var den huvudmisstänkte.

På så sätt kunde också de tre andra männen bindas till brottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.