Gävledalas reporter Anders Hansson rapporterar direkt från kommunfullmäktiges sammanträde. Foto: Anders Hansson/SVT

Kaos och jättegräl under fullmäktigemöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter många långa turer stod det vid 18-tiden klart att Vänsterpartiet valde att stötta de partier som de bröt samarbetet med.

Under nästan fem timmar debatterade politikerna – innan det var dags för omröstning. Därefter skedde en första omröstning – om vilka två budgetförslag som skulle ställas emot varandra i en slutlig omröstning. Då valde samtliga socialdemokrater och miljöpartister att stötta Vänsterpartiets budgetförslag – som i praktiken lagts i protest mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets politik.

Det förfarandet ledde till att Vänsterpartiets förslag skulle ställas mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag – medan Alliansens förslag blev utslaget i den första ronden.

Det blev kaos och öppet gräl då Vänsterpartiet sammanlagt har endast fyra mandat – en bråkdel jämfört med allianspartiernas 30 mandat.

-Det är inte acceptabelt att vi blir bortkuppade på det här sättet, dundrade det moderate oppositionsrådet Mikael Rosén från talarstolen, medan Vänsterpartiet kontrade med att deras förslag inte är sämre bara för att de har färre mandat.

Kommunalrådet Johnny Gahnshag (S) var mycket förbryllad över den unika situationen och till slut – efter lång överläggning – förkunnade kommunfullmäktiges socialdemokratiske ordförande Karl-Erik Pettersson att röstningsproceduren skulle göras om. Då blev det ett helt annat resultat och Alliansens förslag ställdes mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma förslag.

I den avslutande omröstningen vann den rödgröna minoriteten med röstsiffrorna 31 – 30 sedan Vänsterpartiet valt att stötta de partier som de tidigare under mötet kritiserat öppet.

Under hela dagen har SVT Gävledalas medarbetare Anders Hansson rapporterat minut för minut på webben. Följ utvecklingen under mötet nedan:

17.58 Om 12 minuter går vi live i TV från Kristinehallen, fortfarande inget klart om hur processen ska fortsätta.

17.56 Blocken står i olika grupper i salen. Full diskussion.

17.52 Fullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson ajournerar mötet! Han är själv socialdemokrat och kommer få mycket kritik för taktikspel om inte allt går sjysst till. Ska de verkligen ta om röstningsprocessen. Det är ju också en prestigeförlust för ordföranden. Hur ska han välja?

17.49 Avhoppade SD-politikern Ove Raskopp tycker det är ynkligt att ett ”litet” förslag som Vänsterns som bara fyra ledamöter ligger bakom får bli alternativ till det alternativ som de flesta hade sagt att de tänkte stöjda.

17.43 Vänstern vill inte ta om omröstningen.

17.41 Oppositionsrådet Rosén vill göra om den första sk kontrapropositionsvoteringen. Fullmäktiges ordförande är inne på hans linje.

17.39 Jonny Gahnshag säger att han inte vet hur den här situationen ska kunna lösas. Något liknande har inte hänt tidigare, säger han.

17.36 Oppositionsrådet kallar voteringen för manipulerad! Halva Faluns befolkning står bakom ett förslag som aldrig får bli prövat på riktigt säger han. -Den här församlingen har aldrig gjort något liknande och borde hålla sig för god för kupper av den här typen! säger Mikael Rosén (M). Han hade förutsett att alla partier skulle rösta på sina egna förslag. Men så blev det inte.

17.33 Vänsterns förslag fick 31 röster, Alliansens 30. Därmed faller alltså Alliansens förslag. Bara Vänsterns och S+MP-förslaget finns kvar och ska ställas mot varandra. Men nu är det världens diskussion om det här har gått riktigt till!

17.29 S har stött Vänsterns förslag som motförslag till sitt eget, taktikröstning säger Mikael Rosén som nu hävdar att de egentliga huvudförslagen aldrig fått ställas mot varandra. Han kallar det en KUPP!

17.24 Nu blir det omröstning. Med acklamation ansågs alla förslagen vara aktuella för omröstning. Falualliansens förslag ställs nu mot Vänsterns och det blir votering!

17.08 Nu är debatten slut och talarlistan tom! Det blir en spännande omröstning. S+MP kan max komma upp i 25 röster. Alliansen som får stöd i sitt förslag även av SD kommer upp i 28. Av allt att döma kommer även de politiska vildarna stödja Alliansens förslag och då räcker det inte ens för S+MP om de får med sig Vänstern med deras fyra mandat. Men allt detta förutsätter att alla partier är fullt ”bemannade”. Om någon är sjuk och inte skaffat ersättare kan det gå annorlunda. Mycket hänger också på propositionsordningen, vilka förslag som ställs mot varandra. Det blir en paus innan omröstningen.

16.55 Mikael Rosén (M) försvarar nu det sena inlämnandet av Alliansens förslag. Han menar att de inte ändrat något alls sedan i juni och att ett halvår borde räcka för att ta till sig deras förslag.

16.35 Jonny Gahnshag (S) säger att han själv tror att han gör sitt sista inlägg i budgetdebatten nu. Han menar att de har tagit flera obekväma beslut under sin regim och att de nu är beredda att göra det igen, säger han som svar på kritik från Alliansen för att S inte vågar ta i de ekonomiska problemen tillräckligt hårt. Återigen vill han ha bifall till kommunstyrelsens förslag, dvs hans eget partis förslag tillsammans med MP.

16.22 Kicki Stoor från Vänstern försvarar Vänsterns förslag att lägga mer pengar på vård, skola och omsorg. Det går inte att spara mer där menar hon!

16.19 Mats Dahlström (C) beklagar att de från Alliansen lagt sitt förslag sent. Men han tolkar det som att det finns ett stort intresse för att diskutera just deras förslag.

16.15 Även socialdemokraterna kritiserar Alliansen för att komma in sent med sitt förslag.

16.10 Nu hettar det till: Maria Gehlin i Falupartiet kritiserar Riazat och Vänsterns förslag. – Vilken budget som helst, bara inte Vänsterns! säger hon.

16.05 Daniel Riazat (V) talar. Levererar kritik mot att Alliansens förslag kom sent, svårt att sätta sig in i vad det handlar om då. Tycker dock att det saknas 40 miljoner i Alliansbudgeten för skolsköterskor och skolpsykologer.

16.00 Budgetdiskussionen är igång igen. Men fortfarande inte någon som pratar om det som skiljer mellan förslagen.

15.55 Vänsterpartiets representanter tycks vara ivriga att fortsätta budgetdebatten. Daniel Riazat ligger i startgroparna. Men nu ska det beslutas om medborgarförslagen först.

15.45 Lite mer som kan vara bra att veta om Falu kommuns budget: budgeten omspänner totalt ca 3 miljarder kronor. De skillnader som finns mellan S+MP och Vänsterns förslag handlar om i storleksordningen 50 miljoner kronor, enligt Jonny Gahnshag. Men enligt Vänsterpartiet är det minst 100 miljoner, kanske så mycket som 150 miljoner som nu skiljer, och det handlar om satsningar på ett nytt Södra Centrum med Resecentrum och de hittills obyggda hoppbackarna. Vänstern är kritisk mot att S+MP ändrat sig sedan budgetförslaget som las i juni och att de vill plocka pengar från skolor och omsorg för att lägga på Södra Centrum och hoppbackarna inför VM. Fortfarande debatteras just nu medborgarförslag.

15.20 Fullmäktigemötet forsätter nu med medborgarförslag men det är inte färdigsnackat om budgeten så den diskussionen fortsätter senare. För att summera lite om budgeten: det finns tre olika förslag. S+MP:s, Alliansens och Vänsterns eget. Utgången av den kommande omröstningen är högst osäker. S+MP måste få med sig flera stycken från andra partier och Alliansen har hög svansföring och tror att deras förslag lika gärna kan vinna. De har ju fått med SD.

14.55  Fikapaus. Falu-Kurirens Jens Runnberg som suttit här intill mig på pressläktaren packar ihop och går. Han är upprörd över att debatten inte cirkulerat kring de viktiga skiljefrågorna utan helt andra saker. Fullmäktiges ordförande borde styra upp detta menar han!

14.50 En av fullmäktiges nyckelpersoner är avhopparen från Moderaterna Anders Samuelsson. Han är sk politisk vilde och begär ett förtydligande från ekonomikontoret om vissa detaljer som han är oklar på om de ingår i budgeten eller ej. Men hur han röstar kan bli avgörande för utgången. Även Ove Raskopp är en sådan sk politisk vilde och hur dessa båda röstar kan bli viktigt.

14.45 Oppositionsrådet Mikael Rosén (M) känner sig påhoppad av Linnea Risinger och tycker att han och Alliansen tar ett lika stort eller större ansvar. Ett ekonomiskt ansvar menar han, inte bara socialt.

14.40 Linnea Risinger (MP) pratar om att deras budgetförslag ger större sociala investeringar och vill därför ha bifall till S+MP-förslaget. Det är att ta ansvar, menar hon.

14.25 Jonny Gahnshag på andra rundan. Kommenterar diskussionerna om kostnadsutveckling och hur mycket uppräkningen ska bli. Han menar att de andra förslag som lagts inte avviker så mycket från hans eget partis, men en procentenhet mindre när deras eget förslag är 1,5 är ju bara en tredjedel så mycket.

14.20 Kristdemokraternas Katarina Gustavsson menar att barnens utbildning och integration viktiga frågor, därför vill de lägga 5 miljoner extra på det. Nu har alla gruppledare talat och det blir andra enskilda talare.

14.15 Sverigedemokraterna ställer sig bakom Alliansens förslag. De representeras av Knut Sjöman som är säger att ahn inte kunnat göra något eget förslag eftersom han är ensam representant för SD.

14.05 Vänsterns Kicki Stoor börjar med att banna fullmäktiges ordförande för att han kallade henne för Kristina. Hon har bytt sitt officiella namn. Det känns som att sådana små saker visar hur laddad stämningen är. Hon fortsätter med att tydligt tala om hur Vänsterns eget förslag ser ut, 7 miljoner mer för vård, skola, omsorg och inte vältra över ansvaret för hoppbackarna på framtida generationer. Hon yrkar avslag på k-styrelsens förslag, alltså det S+MP-förslag som de inte ville ställa sig bakom och som nu lett till sprickan och minoritetsstyret.

13.55 Richard Holmqvist (MP) talar om att de vill satsa på de tunga och mjuka områdena. Han yrkar förstås bifall för det gemensamma förslag MP lagt tillsammans med S.

13.45 Oppositionsrådet Mikael Rosén börjar med att peka på att det inte finns någon majoritet längre. Däremot finns det flera minoriteter. Det gäller att vara varsam med pengarna nu i de kärva tiderna säger han och yrkar bifall för det förslag som Allilansen lagt. Det innehåll en kostnadsökning på enbart 0,5 procent, en procentenhet lägre alltså än S+MP-förslaget.

13.40 Gahnshag kliver ner. Kändes som han undvek de känsliga frågorna, dvs Södra Centrum och hoppbackarna. Han talade istället om att kommunen sparar 1 miljon på gatubelysningen och liknande mer okontroversiella saker. Han slutade med att yrka bifall för kommunstyrelsens förslag som alltså är det han själv lagt.

13.30 De kommunala verksamheterna kommer högst få 1,5 procents uppräkning av sina anslag. Det betyder att det är ett inbyggt sparkrav eftersom kostnadsökningarna är större än så, säger ekonomichefen. 1,5 procent är förslaget från S+MP. 2013 blir ett svårt år säger Kjell Nyström, sedan kan det bli bättre. Nyström lämnar talarstolen.

13.23 Ekonomichefen Kjell Nyström ger en bakgrund. Han pratar om den problematiska världskonjunkturen som också påverkar kommunen.

13.18 Redan upprörda tongångar från Vänstern i ett litet korridorsnack över att Alliansens förslag inte kommit in förrän nu. Själva var de klara i fredags.

13.15 Avspark. Ett halvt kilo papper är utdelade till var och en av fullmäktiges ledamöter där alla förslag ligger. S+MP har sitt förslag, Vänstern ett eget och alliansen har sitt förslag.

13.05 Tio minuter till avspark för den spännande ”matchen” om budgeten. Kristinehallen börjar åter fyllas av politiker igen efter deras lunch. Förmiddagen ägnades åt andra frågor än budgeten, men det är nu som allvaret börjar.

BAKGRUND

Det gäller en rödgrön budget med satsningar på skid-VM och resecentrum – som Vänsterpartiet vägrat att ställa sig bakom – och som orsakade haveriet mellan partierna.

Vänsterpartiet har därför tagit fram ett eget budgetförslag – och det har allianspartierna också – TRE förslag finns alltså.

S och MP behöver stöd

För att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska få igenom sin budget utan Vänsterpartiet krävs stöd av något alliansparti. Frågan är också var Sverigedemokraterna och fullmäktiges politiska vildar ställer sig.

Kanske kan en helt eller delvis förnyad politisk regim födas i Falun, efter några dagar där avgörande frågor tvingar politikerna att på allvar bekänna färg.

Öppet för allmänheten

Kommunfullmäktige sammanträder i Kristinehallen i Falun, mötet börjar kl 10.00 och är öppet för allmänheten. Budgeten behandlas kl 13.20. Sammanträdet sänds också direkt  på kristinehallen.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.