London nästa kanske? Foto: SVT

Uppåt för Jönköpings flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings flygplats får allt fler passagerare. Jämfört med förra året har resandet ökat med nästan 14 procent och nu kollar flygplatschefen på fler destinationer.

Det går allt bättre för flygplatsen i Jönköping. För några år sedan hade de endast 64 000 passagerare, men vid årets slut väntas 107 000 ha passerat och det är 13 000 fler än under 2014. Ökningen beror bland annat på fler avgångar.

– Vi har dels utökat antalet avgångar till Stockholm men sedan beror det också på den nya avgången till Frankfurt som ger många passagerare, säger en nöjd flygplatschef, Sten Norinder.

Ingen vinst

Men inte heller i år går flygplatsen med vinst. Underskottet på 15 miljoner kronor är pengar som Jönköpings kommun som äger flygplatsen fått lägga in, men enligt flygplatschefen är det lite i förhållande till vad den betyder för länet.

– Varför har vi en flygplats? Jo det är för att den påverkar samhällsutvecklingen väldigt mycket. Både ekonomiskt och socialt och det är värt de pengarna, säger Sten Norinder.

Du tycker det är rimligt med ett underskott på 15 miljoner kronor alltså?

– Naturligtvis vill jag att vi inte ska göra någon förlust men hur mycket pengar tjänar vi på busscentralen eller vad är vinsten på gatorna? Det är ju just att samhället ska fungera, säger han.

Vill flyga på London

Nu hoppas flygplatschefen på fler destinationer från Jönköping.

– Det vore roligt att få till Oslo några dagar i veckan. London pratar ju alla om och kanske Budapest.

Tidigt på 90-talet, innan motorvägen till Stockholm var helt utbyggd, hade flygplatsen över 300 000 passagerare och den siffran hoppas de på igen för en framtida höghastighetsjärnväg ses inte som ett hot.

– Vi kan få resenärer från Göteborg, Stockholm, Linköping eller Malmö om höghastighetsbanan är så effektiv så jag ser det som en möjlighet.

Däremot är han osäker på om Jönköpingsborna då kommer flyga till Stockholm i samma utsträckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.