”Horribelt” av Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

”Horribelt” säger kommunalrådet i Timrå om Migrationsverkets planer att placera 160 krigsflyktingar på det före detta skjutfältet på Åstön.

Ewa Lindstrand (S) är kritisk mot Migrationsverkets senaste upphandling av asylboenden. Migrationsverket har antagit sju anbud om totalt 800 asylplatser i Västernorrland och Jämtland och 160 av dessa finns i Timrå.

Norska affärsintressen

Det är norska affärsintressen som ligger bakom ett asylboende på det före detta skjutfältet på Åstön.

– Horribelt, det är inte värdigt men tyvärr har vi i kommunen inget att säga till om. Det kommunala självstyret gäller inte på det här området, säger Ewa Lindstrand.

Lokala reaktioner

Planerna har väckt reaktioner i grannskapet. Det finns kritiska röster, men också personer som ser fram mot att asylboendet öppnas. Tommie Brandt, som driver en lokal restaurang i Tynderö tillhör dom.

– Vi behöver nya människor, nya tankar och impulser. Det ska bli spännande, säger han.

Kommunalrådet kritiskt

Kommunalrådet är däremot kritisk. Hon menar att den gamla militärförläggningen inte är ett värdigt boende. Hon ser stora problem för kommunen att bidra till de nyanländas integration när de placeras på ett boende ute i skogen.

När SVT Mittnytt besökte Åstön på fredagen möttes vi av en nedsliten anläggning med utslagna rutor och kulhål i ett par av husfasaderna. Här passerar inga bussar. Förläggningen ligger tre kilometer ut i skogen och omgärdas av varningsskyltar för odetonerade granater och ammunition. ”Livsfara”, står det.

Första nålsögat

Det norska bolag som vill driva flyktingförläggning har dock passerat det första nålsögat, Migrationsverket, som antagit ett anbud på 344 kronor per boende och dygn – motsvarande 20 miljoner per år.

– Det är spekulativt. Vi ser hur bolag och affärsintressen ger sig in i den här branschen för att tjäna pengar på flyktingar och det är sorgligt att se, menar Lindstrand.

Sju nya boenden

Av de sju nya flyktingboenden som placeras i Västernorrland och Jämtland är det fem som kontrolleras av affärsintressen i storstäderna.

De nya boenden som planeras finns i Liden, Brunflo, Härnösand, Ragunda, Docksta, Timrå och Nordingrå.

Under vintern och våren ska Migrationsverket granska om anläggningarna i detalj uppfyller kraven i anbudsunderlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.