Slutet för laxfisket kan vara nära

Uppdaterad
Publicerad

För att rädda dom vilda laxstammarna i östersjöområdet vill EU vidta drastiska åtgärder. Hittills har man försökt kompensera rovfisket på lax i Östersjön genom att släppa ut odlad lax. Nu vill EU-parlamentet och EU-komissionen på sikt sätta stopp för detta..

Det kan tyckas som om lax och lax är samma sak. Men så är det inte. Smolten, avkomman från den vilda laxen, som föds av en ”pappa” och ”mamma” som vandrat upp i en av norrlandsälvarna, får speciella genetiska egenskaper och speciell orienteringsförmåga. Den  hittar hem igen.

Med ett hårt fiske i Östersjön, som ersätts med odlad lax,  blir proportionen vild lax från östersjöälvarna allt lägre. Detta försöker EU nu sätta stopp för.

Frågan är om förslaget är välbetänkt. På sikt betyder det ett stopp för laxfiske i de reglerade älvarna och kanske också i Östersjön. Så förslaget får nedgörande kritik från flera håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.