Foto: Johan Hermansson/SVT

Urmakare – ett yrke i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Trots en mobiltelefon med klocka i var mans hand så är det för tidigt att räkna ut armbandsuret. Det hävdrar man bestämt på urmakarskolan i Borensberg.

Man får lätt intrycket att det traditionella armbandsuret i dag har ersatts av mobilen när man vill kolla vad klockan är. Men det håller man inte riktigt med om på Urmakarskolan i Borensberg.

– Till viss del har det det. Men den typ av ur som vi arbetar med här på skolan har inte ersatts av mobiltelefoner eftersom vi arbetar med mer exklusiva mekaniska armbandsur. Men däremot är klockan mer av ett smycke i dag än en tidsangivare, säger John Browne, rektor för gesällutbildningen.

Finns det ett behov av urmakare i dag?

– Definitivt. Det säljs mer mekaniska armbandsur i dag än vad det gjorts på väldigt många år och till slut måste de lagas också någon gång.

Enda utbildningen i landet

Sedan 1940 har det funnits en urmakarskola i Borensberg och numera är det den enda urmakarutbildningen i Sverige. Det är dessutom en av världens 14 främsta urmakarskolor.

Utbildningen är treårig och tar emot tolv studenter per årskurs. En som går det tredje och sista året är Niklas Margaronis och han ser ljust på framtiden som urmakare.

– Det finns ett behov så om man bara försöker så går det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.