På taket av sjukhuset.

”Barnperspektivet är viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

I nya lokaler i Solna byggs nya Astrid Lindgrens barnsjukhus. Några av de stora förändringar är att alla vårdrum blir enkelrum och att det byggs nya familjerum.

Det nya barnsjukhuset i Nya Karolinska Solna är tänkt att invigas om ett år. Och det kommer bli ett sjukhus som står sig bra i ett internationellt perspektiv.

– Vi är ju idag ett mycket stort barnsjukhus, och i och med det nya bygget så tar vi ytterligare ett kliv, säger Svante Norgren, divisionschef.

En stor förändring med det nya barnsjukhuset är att alla vårdrum blir enkelrum. Det kommer även bli flera nya familjerum, så att både föräldrar och syskon kan vara med.

Viktigt med barnsperspektiv

Och en viktig punkt sedan starten är att få med barnperspektivet.

– Vi har ju tänkt ur ett barnperspektiv hela tiden. Till exempel att rummen är utformade så man kan ha sig hela sin familj. Och att det är anpassade och utformade för barn.

Personalbrist

Tidigare har SVT Nyheter Stockholm rapporterat om att det är svårt att rekrytera rätt vårdpersonal för att hjälpa barn med cancer, och att det är stor brist på sjuksköterskor i länet. Men det ser inte Svante Norgren som ett problem.

– Jag tror de här sakerna hänger samman. Vi behöver hitta nya arbetssätt. Vi kommer bli en attraktiv arbetsgivare för det blir en bättre arbetsmiljö här, och därmed bättre för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.