Flyktingar hungerstrejkar

Uppdaterad
Publicerad

Flera flyktingar som bor på asylboendet Värmlandsporten i Värnäs hungerstrejkar.

Anledningen till hungerstrejken är att de varit i Sverige över ett halvår utan att få något besked från Migrationsverket om uppehållstillstånd.

Khaldoun Al Salek och Mohamad Ibrahim kom till Sverige efter att ha flytt kriget i Syrien i början av februari. De tycker att väntan på ett besked om uppehållstillstånd har varit för lång och tar nu till hungerstrejk som sista utväg för att skynda på processen.

– Vi hungerstrejkar eftersom vi inte fått uppehållstillstånd så att vi kan rädda våra barn som svävar i livsfara i Syrien. Våra liv är inte mer värda än våra barns, säger Mohamad Ibrahim vars fem barn och fru bor kvar i hemlandet.

– Jag har väntat länge på uppehållstillstånd. Jag riskerade livet på havet för att ta mig till Sverige och få hit mina barn, förklarar Khaldoun Al Salek, också han har familjen kvar i Syrien.

Familjernas liv är i fara

Syriska flyktingar beviljas normalt uppehållstillstånd i Sverige på grund av situationen i landet. När de får besked om att de får stanna får de också ta hit sina familjer. Khaldoun, Mohamad och ytterligare en person som hungerstrejkar har nu väntat i över ett halvår på ett besked från Migrationsverket. Men trots att de menar att deras familjers liv är i fara så dröjer Migrationsverket

– Vi prioriterar sådana här ärenden hela tiden. Men vi har mellan 2 000-2 500 asylsökanden per vecka. Då tar det tid, trots att vi förstärker och jobbar sex till sju dagar i veckan i skift. Det måste också få ta sin tid för att upprätthålla en rättssäkerhet, säger Fredrik Bengtsson, som också menar att han förstår flyktingarnas frustation över att behöva vänta.

Hungerstrejken har nu pågått i åtta dagar och trots att flyktingarna ser det som ett sista försök att få hit sina familjer, så är de ändå hoppfulla.

– Vi hoppas att vi snart får svar från Migrationsverket och att vi får uppehållstillstånd så att vi kan rädda barnen från farorna i Syrien, säger Khaldoun Al Salek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.