Foto: SVT

Bostadsbristen pressar Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den stora flyktingströmmen till Sverige i kombination med bostadsbristen sätter press på kommunerna. I Göteborg går nu fastighetskontoret igenom alla tomma lokaler för att se om de går att göra om till tillfälliga bostäder.

– Kommunen har samlat sig i en samordningsgrupp som nu gör en inventering av både mark och lokaler som kommunen har möjlighet att använda i ett akut skede, säger fastighetskontorets direktör Magnus Sigfusson.

Kan vänta med rivningar

Det handlar om lokaler som egentligen skulle ha rivits men som man kanske väljer att behålla tills vidare. Yrkesmedicinska klinikens gamla lokaler i Örgryte i Göteborg är ett exempel, det har stått tomt i flera år och kommunala fastighetsbolaget Higab har fattat beslut om rivning men kan komma att avvakta. Även om inget är klart i det fallet är ansvarig politiker tydlig.

– Tanken är att man nu ska göra en annan bedömning utifrån om det går att använda lokalerna temporärt, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden

Äldreboenden aktuella

Ett annat exempel är det tidigare äldreboendet i Kålltorp, rivningsbeslut finns men med enkla medel kan det gå att bygga om till tillfälliga bostäder. Någon exakt tidsplan anser fastighetskontoret vara svår att ge, men klart är att processen behöver skyndas på något.

Bostadsbristen gör att fastighetskontoret också tittar på var man kan bygga provisoriska bostäder, sedan tidigare har det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling fått i uppdrag att iordningsställa moduler i Frihamnen. 1 000 tillfälliga bostäder för inte enbart nyanlända utan även för studenter, utländsk arbetskraft och socialt utsatta. Men flyktingströmmen har fått behovet av temporära bostäder att öka än mer.

– Den situationen har fullständigt exploderat under den sista månaden så det är klart att det är en väldigt stor del av den gruppen behövande som nu kan komma i fråga, säger Magnus Sigfusson.

Moduler över hela staden

När det handlar om moduler, är det viktigt att hela Göteborg tar ett ansvar?

– Rent geografiskt så kommer modulerna att byggas över hela stan där vi har lämpliga markområden. Man ska inte som invånare vara orolig för moduler för de uppfyller såväl Boverkets som plan- och bygglagens krav på att vara bra kvalitativa boenden, säger fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S).

Fakta

Den senaste veckan (15-21 september) sökte 6 913 personer asyl i Sverige varav 1 300 registrerades i Göteborg. Över hela landet var mer än 100 000 inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.