Både de som av olika anledningar inte kan rösta på valdagen har kunnat besöka en förtidsröstningslokal, men även de som inte har möjlighet att rösta i staden där man är folkbokförd. Foto: TT

Rekordmånga har förtidsröstat

Uppdaterad
Publicerad

Fler än någonsin har valt att förtidsrösta i år. På söndag eftermiddag hade mer än 2,7 miljoner gjort det, då var inte alla förtidsröster räknade.

Det går ännu inte att säga exakt hur många som förtidsröstat, eftersom inrapporteringen släpar efter i en del distrikt. På söndag eftermiddag står det dock klart att förtidsröstningen är rekordstor. Vid 16-tiden hade 2 729 109 förtidsröster registrerats. Antalet röster uppdateras under dagen, och kommer alltså fortsätta stiga.

– Det är en rekordsiffra, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har sett en ökning av förtidsröster de senaste valen och trenden håller i sig även i år.

Flest personer har förtidsröstat i Nordstan i Göteborg, där 24 000 röster kommit in. Näst flest, 19 000 röster, har registrerats i Göteborgs stadsbibliotek följt av 16 600 röster i Stockholms stadsbibliotek.

2014 förtidsröstade 2 672 615 personer, motsvarande 36 procent av de röstberättigade.

Ännu fler i framtiden?

Förtidsröstandet i Sverige har ökat sedan 2006.

Stefan Dahlberg är docent i statskunskap vid Göteborgs universitet, och har forskat i förtidsröstning. Han kopplar att så många förtidsröstat till att kommunerna 2006 tog över ansvaret från posten. Förändringen ledde till betydligt fler ställen att rösta på, något han tror förändrat väljarnas beteende.

– Förmodligen är det en konsekvens av att det finns så många fler ställen att rösta på, men också att det är större variation på röstningsställen. Man kan rösta till exempel i köpcentrum och andra i miljöer där man handlar och gör vardagsbestyr, då passar man på att rösta också. Det är enklare att ta det när man hinner och ändå är i närheten, säger han.

I framtiden tror han att förtidsrösterna blir ännu fler, kanske varannan röst.

– Jag tror det blir vanligare i framtiden. Det är ju mycket enklare. Ska man rösta på valsöndagen så binder man upp sig, och det vill man inte.

Tyder på högt valdeltagande

En stark förhandsröstning kan också vara ett tecken på att valdeltagandet blir högt i år.

– Vi ser en väldigt stark korrelation mellan valdeltagande och förtidsröstning. När förtidsröstandet gick ned så gjorde också valdeltagandet det, och tvärtom. Kurvorna ser ut att följa varandra, säger Stefan Dahlberg.

Tidigare forskning visar att de som röstat tidigt har varit politiskt intresserade, kunniga och att de bestämt sig långt innan för vad de skulle rösta på. Men det innebär å andra sidan att man missar debatter, politiska utspel och annan information som kanske skulle ha påverkat partisympatierna. Men i så fall har Stefan Dahlberg tröstande ord.

– Man kan ju alltid ångerrösta på valdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet