Rekordmånga vill ha sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan ansökte nästan 25.000 personer om sjukpenning, det är nästan dubbelt som mycket som det normala. Försäkringskassan tror att det till stor del beror på covid-19.

– Om vi tittar på diagnoserna som vi ser komma in så är det är en hel del kring covid-19, säger Ulrika Havossar försäkringsdirektör hos Försäkringskassan.

Nya siffror från Försäkringskassan visar att 24 576 personer ansökte om sjukpenning, samma period 2019 var det 12 900 personer som ansökte. Även tidigare veckor under mars månad har betydligt många fler ansökt om sjukpenning än vad antalet normalt brukar vara.

 – Om vi räknar på de senaste fyra veckorna så har vi fördubblat ansökningarna om sjukpenning som har kommit in till oss, säger Ulrika Havossar

Också den mindre vanliga smittbärarpenningen, som kan betalas ut till den som är eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom, har ökat rejält. Under januari var det under tio personer i veckan som ansökte, förra veckan var det 470 som ansökte och under hela mars har siffrorna legat långt över det vanliga.

På tisdagen öppnade Försäkringskassan möjligheten att ansöka om ersättning för det slopade karensavdraget, något regeringen beslutade om redan den 11 mars. Redan efter två timmar hade 17 000 personer ansökt om ersättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.