Efter att arbetsgivaren sagt ja till ett medlarbud men facket sa nej, kan en målarstrejk utbryta på fredagen. Foto: TT

Klart: 390 målare går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 400 målare gick ut i strejk klockan 12 på fredagen och med det är avtalsrörelsens första konflikt i år ett faktum.

Samtidigt meddelar facket att ytterligare 488 målare kommer att gå ut i strejk den 24 maj.

Borttaget kompetenskrav och längre provanställningar är det som arbetstagarna ställer sig emot.

390 målare gick ut i strejk klockan 12 på fredagen, förhandlingarna med mellan parterna har misslyckats och inga kontakter har tagits sedan medlingen på torsdagen, rapporterar Ekot.

– Vi sätter tryck nu på arbetsgivarna med de här åtgärderna. Det är det som är syftet, säger Peter Sjöstrand, avtalssekreterare på Målareförbundet till Ekot.

Redan den 24 maj kan ytterligare 488 målare gå ut i strejk om Svenska målareförbundet och Måleriföretagen inte kommer överens.

Facket sa nej

Arbetsgivarsidan sade sent på torsdagskvällen ja till ett medlarbud, medan facket sade nej.

– Vi har förkastat det i dess helt. Det var ett ganska obalanserat bud, sa då Johan Reden på Målareförbundet till Ekot i Sveriges Radio.

Arbetsgivarna vill ta bort kompetenskravet i kollektivavtalet och att provanställningarna blir längre. Slopat kompetenskrav skulle i längden riskera att lönerna blir lägre menar facket.

– Det här är våra medlemmar beredda att strejka för att förhindra. Utan krav på yrkeskompetens kommer status och lön sjunka, säger Lars Jahnke, till Målarna facktidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.