Foto: TT

Ryssland förbereder sanktioner mot väst

Uppdaterad
Publicerad
Ryssland förbereder sanktioner mot väst och har kallat FN:s säkerhetsråd till möte om den humanitära situtionen i Ukraina.

Ryssland har också kallat till ett möte i FN:s säkerhetsråd om den humanitära situationen i Ukraina. Mötet kan komma att hållas redan under tisdagskvällen.

Rysslands president Vladimir Putin har också givit sin regering i uppdrag att förbereda sanktioner mot väst.

Detta som ett svar på de sanktioner som EU och USA riktat mot landet. Dessa var i sin tur ett svar på annekteringen av Krim och vad väst uppfattar som rysk inblandning i stridigheterna i Ukraina.

Flygbolagen kan drabbas

Vilken form dessa sanktioner kan ta är än så länge oklart. Det har spekulerats i att Ryssland skulle kunna förbjuda europeiska flygbolag att flyga över Sibirien. Det skulle i så fall kunna slå mycket hårt mot flygbranschen och hela trafiken till Asien.

Frågan om ett motdrag mot EU-sanktioner som slagit ut det ryska flygbolaget Aeroflots dotterbolag Dobroljot är uppe på högsta ort i Moskva.

– Vi borde diskutera möjliga motsanktioner, sade Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev på ett möte med företrädare för Aeroflot i Moskva på tisdagen, rapporterar Reuters.

Det har också spekulerats i att Ryssland skulle kunna rikta sanktioner mot vissa EU-länder men inte mot andra för att på så vis försöka skapa sprickor i EU:s linje mot Ryssland.

Tar pensionspengar för att rädda budgeten

I dag meddelades också att den ryska regeringen har godkänt en plan som innebär att tjänstepensionsinbetalningar får användas av staten för att täppa till hålen i landets budget.

Rysslands statsfinanser har drabbats hårt av västs sanktioner efter krisen i Ukraina. Det är inte bara sanktionerna i sig som slår mot ekonomin.

Viktigare ändå är sannolikt den osäkerhet som följer i deras spår och som har fått investerare och kapital att lämna landet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer