Så påverkar vinterbad din kropp

Uppdaterad
Publicerad

Att ta sig ett dopp även vintertid är en trend som växer sig allt starkare bland svenskarna. Många upplever att regelbundna dopp i iskallt vatten är bra för hälsan – men forskning på ämnet saknas och det är osäkert exakt vilka hälsoeffekter det har på oss.

– Mer forskning behövs innan man kan uttala sig, säger fysiologen Jessica Norrbom.

Under vintersäsongen 2020/2021 har vinterbadandet fått sig en boom i Sverige. Flöden på sociala medier fylls av iskalla bad och kallbadhus över hela landet vittnar om att trycket från badsugna gäster ökar.

– Det är ett stort tryck, när vi öppnade upp för nya ansökningar i höstas kom det mer än 200 anmälningar på några minuter, säger Lovise Brade som är ordförande i Fredhälls Badklubb i Stockholm.

Behövs mer forskning

Många som vinterbadar upplever att det minskar stress, ger bättre sömnkvalité och att man får ett bättre immunförsvar. Men att vinterbad har en omedelbar positiv effekt på vår hälsa går inte att fastslå.

– Forskningen på hälsoeffekter är lite spretig och än så länge är det bara små studier som har gjorts, säger fysiologen Jessica Norrbom.

Men hon tillägger att osäkerheten kring hälsoeffekterna inte betyder att det är något negativt med vinterbad.

– Många säger att de blir pigga och mer levande av vinterbad, och det kan ju vara nog så viktiga anledningar till att göra det.

Se när SVT:s reporter provade på att vinterbada för första gången i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.