Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anne Lajla Utsi: Tre nya samiska långfilmer kommer nästa år Foto: SVT Sápmi

Flera samiska filmer på bio nästa år: ”Intresset är stort”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år helt utan samiska spelfilmer så kommer nu tre nya samiska långfilmer ha premiär nästa år.
– Internationella intresset för samisk film är stort, säger Anne Lajla Utsi, direktör på Internationella samiska filminstitutet i veckans 15 minuter från Sápmi.

Senast en samisk långfilm visades i biosalongerna var 2017 då Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod hade premiär. Filmen fick stort internationellt genomslag och har vunnit många fina priser, bland annat en guldbagge för bästa manus och en för bästa kvinnliga huvdroll. Men sedan dess har det varit tomt på just samiska långfilmer.

Men nu kommer Internationella samiska institutets (ISFI) direktör Anne Lajla Utsi med glädjande nyheter om samiska långfilmer.

– Under nästa kommer det tre nya samiska långfilmer, säger Anne Lajla Utsi i veckans 15 minuter från Sápmi.

Det är bland annat Ellos eatnu av Ole Giæver och Jevida av Katja Gauriloff.

Många internationella samarbeten

Även om den samiska publiken inte har fått ta del av samiska långfilmer betyder det inte att filmproduktionen har stått stilla. Många kortfilmer och dokumentärer har producerats de senaste åren och många animerade barnfilmer har dubbats till samiska.

Enligt Anne Lajla Utsi är samisk film inne i en hektisk period nu. Det är många års arbete som har gjorts av samiska filmskapare med stöd av ISFI, och det har gett resultat. Institutet har idag många olika samarbeten på internationell nivå. Senast har ett kontrakt skrivits med Telefilm Canada.

Vill bli självständiga

Vad gäller framtiden så berättar Anne Lajla Utsi att ISFI har en bra budget, men dessvärre räcker inte deras pengar till att täcka alla kostnader av långfilmsproduktioner.

– Vi är ännu beroende av de nationella filminstitutens pengar, att de beviljar pengar till de större filmprojekten, säger Anne Lajla Utsi och fortsätter:

– Vi jobbar mot att bli självständiga. Att ISFI tillsammans med det samiska samhället själva ska bestämma vilka filmer vi vill ha och behöver och att den budgeten finns.

I klippet ovan hör du Anne Lajla Utsi berätta mer om kommande samiska långfilmer. Hela 15 minuter från Sápmi ser du på lördag kl: 16:05 i svt 2 och på svt play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.