I konstitutionsutskottets sessionssal hölls det första mötet för utredningen av ny rennäringslag. Foto: Johanna Tjäder

Arbetet med att se över rennäringslagen har startat

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den parlamentariskt tillsatta utredningsgruppen – som tillsammans med sakkunniga ska se över rennäringslagen – haft sitt första möte i riksdagshuset i Stockholm.

Håkan Jonsson, sakkunnig för Jakt- och fiskesamerna och även Sametingets styrelseordförande är förhoppningsfull inför utredningsarbetet.

– Det är jättespännande, det är ju lite historiska vingslag att vi har en utredning som ska handla om renskötselrätten men egentligen är det ju frågor som rör jakt och fiske och rätten till land och vatten, och jag hoppas och tror att den här rätten till land och vatten nu ska bli en folkrätt som alla samer ska ha rätt till, säger Håkan Jonsson.

Högsta domstolens dom i Girjasmålet är grunden till att regeringen tillsatt en kommitté som ska utreda den 40 år gamla rennäringslagen. Det första kommittén ska göra är att utreda om inom vilka områden som samebyarna har ensamrätt till jakt och fiske i förhållande till staten.

Det första delbetänkandet ska vara klart november 2022. Efter det ska en mer omfattande utredning göras om hela rennäringslagen. Ida Karkiainen är en av två representanter för socialdemokraterna.

– Det känns väldigt hedersfullt att få vara med i den här utredningen, det är en ganska lång utredning som ska pågå i fyra år och det är stora frågor och många perspektiv som ska vägas in. Såklart att vi ska landa i något klokt och att vi landar i en långsiktig politik som gör att vi inte behöver ha en massa rättsprocesser där olika frågor ska avgöras, säger Ida Karkiainen.

Ingrid Inga, sakkunnig för Samelandspartiet, menar att det viktigaste är att den nya lagen stärker och stödjer rennäringen i framtiden.

Du har goda förhoppningar för utredningsarbetet?

– Man vet inte riktigt med en sån här statlig utredning. Det är så många utredningar gjorda som inte har lett till någonting. Det kan ju gå som för Lars Norberg, som blev avsatt för att han tog för mycket parti för samisk kultur och rennäring. Vi får väl se, säger Ingrid Inga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.