Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Australiens premiärminister Anthony Albanese (t.v) vädjade om ett ja. Men enligt det preliminära valresultatet röstar folket nej till att erkänna urfolken. Till höger besvikna representanter för ja-sidan. Foto: Safeed Khan/AFP/TT

Australien säger nej till att erkänna urfolken

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nej. Australierna har i en historisk folkomröstning gjort tumme ner för ett förslag om att ge landets ursprungsbefolkningar ett erkännande i grundlagen.

– Det är en missad möjlighet för våra barn, säger Laura Maitland till ABC.

Resultatet slogs fast av public servicekanalen ABC, sedan resultat från delstaterna Tasmanien, New South Wales och Södra Australien redovisats.

Närmare 18 miljoner australier var röstberättigade och tog ställning till förslaget, som även skulle innebära inrättandet av ett rådgivande organ som ska tillfrågas i frågor som rör ursprungsbefolkningen.

”Historiskt fel”

Australiens urfolk har levt på kontinenten i mer än 60 000 år innan de brittiska kolonisatörerna satte sin fot ”down under”. Men den nuvarande grundlagen från 1901 nämner inte urinvånarna – de många aboriginska folk samt folk från öarna i Torres sund mellan Australien och Papua Nya Guinea.

Motståndare mot det förslag Australien nu röstat om brukar hävda att inrättandet av ett rådgivande organ skulle skapa onödig byråkrati eller att det skulle ge urfolk särskilda privilegier.

Australiens premiärminister Anthony Albanese har under det senaste året kampanjat för ett ”ja”. På lördagen bad han väljarna att rätta till ett historiskt fel.

– Det här handlar om respekt för australiska urinvånare. Det handlar om hur vi ser oss själva som en nation, men det handlar också om hur världen ser oss, sade han.

Han underströk samtidigt att en ja-seger skulle innebära ”en börda som lyfts från oss alla”.

Obligatoriskt att rösta

Att rösta är obligatoriskt enligt federal lag och folkomröstningens resultat är bindande för politikerna. Förslaget hade bara kunnat gå igenom med stöd från en majoritet av väljarna nationellt och en majoritet av väljarna i minst fyra av landets sex stater.

Eftersom tre delstater nu sagt nej står det klart att förslaget inte gick igenom. En som är besviken över resultatet är Laura Maitland som röstade ja.

Hon fick reda på resultatet när hon stod i kön till en vallokal i Scarborough i utkanten av Perth.

– Det är otroligt sorgligt och en missad möjlighet för våra barn. Jag hoppades att folk skulle tänka annorlunda, säger hon till ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.