När Min Geaidnu var som störst, i sametingsvalet 2013, fick de 13,72 procent av rösterna och fyra mandat.
I de två senaste valen har de bara fått ett mandat. Partiets vägvisare/partiledare Christina Åhrén har ensam försökt föra partiets politik i plenum.
– Det är svårt när man bara är en person att kunna göra allt jobb. Det är lättare när man är flera. Det är ett jättejobb när man ska skriva alla motioner själv och hålla alla tal själv, säger hon.
Tycker du att ni känns betydelsefulla som parti?
– Ja, det tycker jag att vi är. I perioder har vi kunnat samarbeta mellan partierna ganska mycket. Men nu är vi tillbaka på en nivå där vi knappt pratar med varandra. Och vi är det enda parti som har lyckats prata med båda sidor med lite olika framgång.
”Vi försöker vara inkluderande”
Och det är just som det lite mjukare mittenalternativet som Min Geaidnu vill hitta sin väg inom samepolitiken. Christina Åhrén pratar gärna om hur hon vill dricka kaffe med alla oavsett politisk inriktning.
Hon beskriver ett sameting som i dag har flera politiska låsningar – där allt färre pratar med varandra. Hon vill se ett Sameting där stridsyxorna grävs ner och det förs öppna samtal som kan låsa upp diskussionen.
– Vi försöker vara så inkluderande som möjligt. Vi har en väldigt varierad medlemsgrupp där vi har samer som har funnit sin samiska identitet och vi har dem som lever inom samebystrukturen och lever med renskötseln. Vi försöker vara inkluderande, öppna och prata.
Samtidigt tror hon att det är just den inställningen som har gjort att partiet har tappat så många mandat. Hon misstänker att tidigare kärnväljare lämnade partiet när de samarbetade över blockgränsen.
”Vi behöver vara mer snälla med varandra”
Som sina kärnfrågor lyfter partiet HBTQI-frågor, miljöfrågor och jämställdhet. Det är frågor som det utifrån sett borde gå att driva oavsett politisk majoritet.
Behövs det en jämställdhetsförändring inom Sametinget?
– Ja, det behövs det. Det behövs att kvinnorna får kliva fram. Vi har ett ganska hårt språk. Det är väldigt tufft att vara i Sametinget. Vi behöver vara mer snälla mot varandra och mer inlyssnande.
Känner du att du når fram?
– Ja, just exakt just då. Och sedan känner jag att vi ofta kraschlandar i någon sorts konflikt som egentligen oftast är helt oväsentlig.