Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liv Aira skapar samisk scenkonst vid Storforsen denna sommar. Foto: Liv Aira

Dansaren Liv Aira: ”Det har varit en dröm sen jag var fem år”

Uppdaterad
Publicerad

Dansaren och koreografen Liv Aira är just nu mitt i processen att skapa, producera och arrangera sitt hittills största projekt Bidum Iedno och föreställningen Skájdde.
– Så tacksam att jag fått chansen att göra det här, säger Liv Aira.

I Storforsen utanför Älvsbyn är förberedelserna igång för Liv Aira och nio andra konstnärer med den gemensamma föreställningen Skájdde. En storslagen dans-, musik- och jojkproduktion.

– Föreställningen har varit som en dröm för mig sedan jag var fem år. Då besökte jag Storforsen för första gången och såg mitt livs första dansföreställning. Det gjorde ett väldig stort intryck på mig, säger Liv Aira.

Vill lyfta samiska berättelser

Föreställningen Skájdde handlar om den mytomspunna Rika Maja, en mäktig kvinna som levde på 1600-talet, som enligt sägnen hade övernaturliga krafter och kunde styra över både väder och renar.

– Min dröm har alltid varit att skapa en scenkonstproduktion som handlar om samiska berättelser och lyfta dem genom dans, musik och jojk. Att skapa en magisk stund för hela familjen. Och att få dela den stunden med en publik är väldig speciellt och jag är så tacksam att jag nu fått chansen att göra det här, säger Liv Aira.

En av Liv Airas medspelare är norska sametingspolitikern Ole-Henrik Lifjell, som jojkar och dansar.

”Hoppas att det blir en tradition”

Premiären är i Storforsen den 29 juli  och den kommer bara spelas fyra gånger under samma helg. Utomhusscenen bjuder på naturnära upplevelser och är även generös med publikintag, man har plats för 5000 personer per föreställning.

– Jag har aldrig i mitt liv arrangerat något för 20 000 personer, det känns helt galet. Min dröm är att det kommer så många familjer som möjligt och ser det här. Jag hoppas att det ska bli en tradition här i Storforsen, säger Liv Aira.

”Många idéer till nästa år”

Bidum Iedno är det övergripande namnet för en vidare process med projekt i tre delar, där man ska levandegöra röster ur samiskt liv, berättelser och språk längs älven. Projektet är över tre år och man ska skapa scenproduktioner i tre delar. 

– Jag hoppas att det här ska bli den första av många kommande stora dansföreställningar här i Storforsen. Skájdde är den första och jag har redan många idéer till nästa års produktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer