Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bland slöjdarna går åsikterna isär om ifall marknaden ska arrangeras eller inte. På bilden Randi Marainen och Per Stefan Idivuoma. Foto: SVT

Samernas ställer in på Jokkmokks marknad

Publicerad

På onsdagskvällen kom beskedet från Samernas utbildningscentrum. De ställer in årets slöjdmarknad på Jokkmokks marknad.

När SVT Sápmi tidigare under dagen träffade flera slöjdare gick åsikterna isär om hur de skulle agera.

Med hänvisning till smittspridningen av coronaviruset i samhället så ställer Samernas utbildningscentrum in årets slöjdmarknad på Jokkmokks marknad.

”Som arrangör så vill Sámij åhpadusguovdásj agera med ansvar genom att undvika att sprida smitta. Vi har övervägt att arrangera marknad utomhus, men väljer att avstå även det för Jokkmokks marknad 2022”, skriver de på sin hemsida under onsdagskvällen.

Jokkmokks kommun hade redan tidigare haft möte bland annat med länsstyrelsen och smittskyddet i Norrbotten. Där har man kommit fram till är att det går att anordna en utomhusmarknad eftersom smittspridningen är lindrigare utomhus – men även det avstår Samernas utbildningscentrum.

I stället har de presenterat ett förslag för marknadsföring av årets utställare på sociala medier. Exakt hur det ska fungera är oklart.

”Har levt länge med det här”

När SVT Sápmi tidigare under onsdagen träffade flera slöjdare så gick åsikterna i sär.

Kring 35 år har Torild Labba haft försäljning av sina silveralster under Jokkmokks marknad. Hon förberedde sig för att åka dit även i år.

– Vi har levt med den här pandemin länge nu och jag har varit ute på olika ställen och sålt. Man lär sig att tänka på att det är pandemi och att skydda sig, säger Torild Labba.

En och halv mil från Torild Labba har hårdslöjdaren Per Stefan Idivuoma sin verkstad, han beslutade tvärtom redan i somras att inte ha sälja sina slöjdalster under marknaden.

– Det är likadant som i fjol, jag har för länge sen beslutat att inte planera och slöjda för marknaden. Jag prioriterar annat, säger Per Stefan Idivuoma.

– Varför far du inte till marknaden?

– Huvudanledningen är covid-19, det känns så osäkert och jag vet inte om det är lönt att blanda sig med en massa människor.

”Känner mig jätteosäker”

Silversmeden Randi Marainen har också haft försäljning under Jokkmokks marknad i 30 år och även om marknaden är viktig för henne och en stor inkomstkälla så gjorde pandemin henne osäker redan i ett tidigt skede.

– Jag känner mig jätteosäker, jag vet inte om jag ska fara dit. Den här pandemin oroar mig, det är en allvarlig sjukdom och jag vet att det kommer människor från alla håll, sade Randi Marainen till SVT Sápmi tidigare under onsdagen.

Om det kommer besked att det inte blir någon slöjdmarknad?

– Då gläds jag! Då gläds jag väldigt mycket och säger att det var kloka människor som tar sådant beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer