Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige har en mörk historia”, säger Ebba Busch (KD).

Ebba Busch: Sverige har en mörk historia

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Sveriges EU-ordförandeskap inleds med toppmöte i Kiruna bjöd LKAB under torsdagen in både svensk- och internationell press för att berätta om planerna på utvinning av kritiska mineral och den så kallade gröna omställningen av stål- och gruvindustrin.

Energi- och näringsminister Ebba Busch deltog i presskonferensen.

Den gröna omställningen har använts som argument av både den förra- och nuvarande regeringen för att öppna fler gruvor och vindkraftverk och på så sätt säkra Sveriges bidrag till att minska koldioxidutsläppen. Men från samiskt håll finns kritik gentemot den så kallade gröna omställningen eftersom den medför markexploateringar och därmed även konflikter om marken. Ebba Busch menar att regeringen tar den frågan på väldigt stort allvar eftersom Sverige har en mörkare historia bakåt i tiden då frågorna inte har hanterats på ett bra sätt.

– Det har vi försökt dra lärdom utav och jag tror verkligen på dialog. Samtidigt som vi ser att det är ju, det ligger i allas intresse att vi klarar av att ta hand om den natur vi har och den enda planet vi har fått och vi har hittat sätt att lösa ut svåra konflikter och motsättningar förut och jag hoppas och tror att vi kommer att kunna göra det även här framöver, säger Ebba Busch.

En del menar att enda sättet för samerna att hävda sin urminnes hävd är att gå till domstolarna, är det den väg man måste gå?

– Det är klart att vi har den lagstiftning vi har och ibland så kan den behöva prövas till sin yttersta spets men jag tror att har man en fruktbar och nära dialog så är det ju klart att det är mycket bättre om man kan lösa ut olika typer av motsättningar där många och viktiga värden står på spel samtidigt innan man behöver hamna i legala processer, det ligger ju i allas intresse och ligger ju såklart i den här regeringens intresse att ha ett nära samarbete och se vad vi kan göra för att vi ska kunna hitta ett sätt att nå alla de här målen samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.